Fransk bistro

En fransk bistro har varit en symbol för intimitet, välsmakande mat och en omsorgsfull atmosfär sedan dess födelse i 1800-talets Paris. Bistron har överlevt och frodats genom årtionden och än idag ser vi spår av den, inte minst på Bar Palavas i Göteborg. 

Ursprunget för den franska bistron

Ursprunget för en fransk bistro kan spåras till Paris under tidigt 1800-tal. Termen "bistro" härstammar från det ryska ordet "bystro," vilket betyder snabbt. Dessa små serveringsställen uppkom som svar på den växande efterfrågan på snabb mat för arbetande människor.

Ursprungligen var en fransk bistro enklare platser där man serverade hemlagade rätter till överkomliga priser.

Under åren har en fransk bistro utvecklats från en enkel matplats till en institution som betonar både kvalitet och gemenskap. En tolkning vi har tagit stor inspiration av till vår egen franska bistro i Göteborg.  

Nutidens franska bistro 

I nutidens Frankrike och runt om i världen representerar den franska bistron en kärlek till tradition, en passion för lokala råvaror och en strävan efter att erbjuda en god matupplevelse. Trots att den franska bistron givetvis har uppdaterats och förnyats, strävar den generellt sett fortfarande till att behålla en avslappnad och lättsam atmosfär.

De kan vara elegant inredda och erbjuda högkvalitativa råvaror, men många bibehåller ändå känslan av att vara en plats för gemenskap och enkel njutning. En tolkning vi återigen har tagit stor inspiration ifrån när vi skulle öppna en fransk bistro i Göteborg. 

Kopplingar till Bar Palavas

Vår franska bistro i Göteborg har tagit stor inspiration både från den klassiska franska bistron såväl som den moderna. Vi delar en stark passion för lokala och högkvalitativa råvaror. Ingredienserna är noggrant utvalda.

När det kommer inredning och atmosfär har vi återskapat känslan av vi anser att en klassisk fransk bistro är. Den avslappnade enkelheten med mindre bord och stolar, i kombination med värme och ljus från stora fönsterpartier och charmiga lampor. Med ett öppet kök vill vi även framhäva den hemmakära atmosfären som många franska bistros lyckas så väl med. 

Den främsta skillnaden mellan en klassisk fransk bistro och vår bistro i Göteborg är att vi har valt att utforska nya kulinariska smaker med en twist på franska klassiker där vi har även tagit influenser från det svenska köket. Medan en klassisk fransk bistro fokuserar på traditionella och tidlösa rätter, skapar vi en fusion mellan svensk och fransk gastronomi. Läs mer om vår meny här!

Att skapa en fransk bistro i Göteborg är vårt sätt att hylla den klassiska charmiga atmosfären från 1800-talets Frankrike. Att fånga och lyfta fram klassiska franska smaker, i en varm och inbjudande miljö. 

Gammal fransk bistro matsal från 1800-talets frankrike